Майор (2013)Выпускной (2015)Лифт / Elevator (2011)Сказки мачехи (2015)

Хороше кіно онлайн

Ласкаво просимо в онлайн кінотеатр kinooboz.com. На нашому сайті можна безкоштовно подивитися кращі фільми і улюблені серіали. Ми уважно стежимо за якістю представлених для перегляду фільмів, тому новинки кінопрокату у нас з'являються не зразу. Зате якість відеоматеріалів не залишить у Вас негативних вражень і дозволить отримати задоволення від якісної версії довгоочікуваного фільму. Не забувайте залишати свої коментарі і ставити оцінки кінострічкам, які сподобалися. Приємного перегляду!

Яку каву вибрати: арабіку або робусту

Дата: 5-07-2019, 21:03 Відгуків: 0 Переглядів: 523 Категорія: Статті і нариси

Кавовий асортимент сучасного ринку великий, тому вибір напою часто викликає труднощі у людей, які мало знайомі з тонкощами кофепроізводства. Багато хто вважає, що кращий сорт кави - це арабіка, проте дане твердження неоднозначно і вимагає розгляду.

 

Особливості арабіки та робусти

 

Обидва підвиди виростають на вічнозелених кавових деревах, які характерні для екваторіальної флори (Африка, Азія, Центральна і Південна Америка). Причому кофе 100% арабика, вперше виявлена в Ефіопії, стала результатом природного схрещування робусти з іншим диким підвидом.

 

Головним постачальником арабіки ось уже багато десятиліть залишається Бразилія, а робусти - В'єтнам. З точки зору особливостей виростання арабіка - примхлива рослина, яке має невисоку стійкість до хвороб і шкідників, а також потребує оптимальних кліматичних і грунтових умовах (висота зростання від 900 м над рівнем моря). Робусту зараховують до рівнинним підвидів (від 200 м над рівнем моря) - вона дає рясні врожаї і не вимоглива до зовнішніх чинників.

 

Цікаво! Незважаючи на те що кава сорту робуста набагато вигідніше з точки зору культивування, на його частку припадає лише 30% від загального обсягу виробленої в світі кавової продукції.

 

Зовні зерна двох сортів розрізняються за формою: у арабіки вони досить великі (до 8 мм в діаметрі) і витягнуті, а у робусти - дрібні (до 5 мм) і округлі.

 

Смакові відмінності арабіки та робусти

 

Арабіка і робуста - це два унікальних типу кави, які розрізняються по Смакоароматична властивостями. Щоб відповісти на питання, що краще - арабіка або робуста, варто розглянути особливості кожного сорту.

 

Уже з перших нот букета стає зрозуміло, що напій, приготований з арабіки, набагато м'якше. У нього гармонійний фруктовий смак, що складається з квіткових, ягідних і цитрусових відгомонів. Властива цьому сорту кави кислинка забезпечується сполуками хлорогенова кислоти - найпотужнішого природного антиоксиданту.

 

Смакові властивості робусти не настільки яскраві і багатоскладові, проте головна родзинка сорти - це оригінальна гірчинка, яка дарує напою пікантність і виразність. Кава підвиду арабіка містить 1,5% кофеїну, а для робусти цей показник дорівнює 3%. Тобто напої з робусти або з вмістом даного сорту володіють сильним тонізуючим ефектом, тому вона найчастіше виступає як компонент сумішей (від 5% до 80%), здатний удосконалити фінальний букет і надати напою фортецю, насиченість.

 

Важливо! Арабіка краще свого головного конкурента з точки зору смакової палітри, проте робуста здатна давати знамениту пінку, відому як «крему». Тому італійці - головні цінителі кави - додають плоди робусти в еспресо-суміші.

 

Більшість представлених у продажу кавових продуктів, крім плантацій сортів, - це бленди, що складаються з декількох підвидів зерна. Як компоненти можуть виступати різні типи арабіки або арабіка з робустой. Можливість варіювання процентного співвідношення складових забезпечило багате розмаїття купажів з неповторними смаковими відтінками.

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.

Ошибка